Padelregler för padeltennis 🎾

Padelregler för padeltennis

I detta inlägg kommer vi gå igenom padelregler och annan allmän information som rör padel & padelbana. När du du kliver in på padelbanan så är det första du ska tänka på att alltid ha din hand genom remmen på racket. Håll racketen med ett hammargrepp och dra åt remmen. Och kom alltid ihåg att värma upp ordentligt innan du börjar spela.

Serve/Vem servar?

När alla spelare är redo att spela rätten att serve först avgörs av att man spinner padelracket och på den sidan som rackets hand tag hamnar på får då börja serva.

Matchen startar / Padel serve regler

Matchen startas med en serve som i paddel tas på följande sätt (padel serve regler): Släpp bollen bakom servicelinjen och efter att den har studsat slår du in den i den diagonala serviceboxen på motståndarens, sida bollen måste vara i eller under midjehöjd, då racketen träffar den när bollen går över till motståndarens sida efter serven, den första studsen måste träffa serviceboxen och den får inte  nätet. Är serven ogiltig så görs ett nytt serv-försök.

Matchen är igång:

När bollen är i spel, så måste bollen alltid träffa marken innan den träffar sido- eller bakväggarna om bollen misslyckas med att korsa nätet eller träffar väggen på motståndarens sida utan att studsa från marken, så förlorar paret som slår bollen en poäng. I spelet till skillnad från i serven kan du använda hela sikten av planen när bollen kommer till din sida av padelbanan du kan returnera den med en volley efter en studs eller genom att slå den till motståndarens sida med glasväggen på din sida. Notera att bollen efter att ha träffat golvet tillåts studsa av en eller flera glasväggar eller stålstängsel så länge den återlämnas innan den studsar två gånger.

Poängsättning

I paddlingen får laget som vinner en boll först 15 poäng sedan 30 och sedan 40. efter att ha vunnit den fjärde poängen vinner laget en serve och den första matchen. Men om poängen är oavgjord 40 40 måste ett lag vinna två på gånger efter varandra för att vinna en serve och då vinna ett set. För att vinna så måste du vinna sex matcher med två matchers/vinster skillnad när ställningen är 6-6 avgör en tie-break vinnaren av setet för att vinna en tie-break måste du få sju poäng med två poängs skillnad laget som först vinner två set vinner matchen här är ett tips tålamod lönar sig f i paddel och du lyckas ofta genom att slå smart istället för att bara slå hårt en sak till, vi behöver fortfarande två spelare till.

Hur stor är en padelbana?

Padelbana mått:

  • En singelbana är 6 x 20 m och samma padelregler gäller oavsett man spelar singel eller dubbel.
  • Dubbelbanan är 10 x 20 m