Guide - Att välja rätt padelracket 🎾

Att välja ett padelracket är något som kan vara väldigt svårt, det finns väldigt många olika varianter och märken där ute. Jag ska gå igenom vad jag tycker är viktigast när jag ska välja padelracket, Vilken form ska mitt racket ha?

Att välja rätt padelracket

Att välja ett padelracket är något som kan vara väldigt svårt, det finns väldigt många olika varianter och märken där ute.
Jag ska gå igenom vad jag tycker är viktigast när jag ska välja padelracket, Vilken form ska mitt racket ha?

Format

Om vi börjar titta på formen så finns det tre olika. Rund, dropp och diamant. Vi börjar titta på den runda racketen.

Guide - Att välja rätt padelracket

Det runda racket

Du har en typiskt sett rund form. Det bästa sättet att slå är i mitten av racket.
Racketens sweetspot är alltså placerad i mitten av racketen. Detta ger dig mycket bra kontroll och precision i ditt spel och racketen blir till stor hjälp.
Så även om du slår det lite fel, kanske närmare ramen, kommer du fortfarande få en fin träff.

Nackdelar med att ha en rund rack, du får bra kontroll och en fin träff men du kommer inte ha samma kraft som andra former
Så ett bra val för försvarsspelaren eller om du vill utveckla din kontroll. Och även ett bra val för nybörjare som vill ha ett mer förlåtande racket om vi tittar på formen som är längst ifrån rund.

Diamantformat rack

Här kan man nästan se att det ser ut som en diamant i form.

Bästa sättet att slå är högt upp i racketen, detta gör sweetspot väldigt liten och du har inte så mycket utrymme att slå den slår du fel blir du tråkigare känsla och inte samma respons.
Men om du träffar den i sweetspot lite högre upp kommer du att känna mycket fart och kraft från racketen

Så detta är ett bra val för den offensiva spelaren eller om du vill utveckla din offensiv, men kanske inte det bästa valet för en nybörjare eftersom det inte är så förlåtande.

Droppformat rack

Om vi tittar på den sista formen så är det den i "mitten". 
Sweetspot är mitt i de två föregående vi pratade om så den är lite högre än rund form men lägre än diamant. Denna racket är lite mer allround, mer fart och kraft än en rund form racket men lite mer kontroll än en diamantform. Så någonstans mitt emellan och ett riktigt bra val om du inte vet om du vill ha kontroll eller kraft än riktigt bra att gå med den här typen av form.

Vikt, Vad ska mitt padelracket väga?

Än jag skulle säga att varje racket under 360 gram som ett lättare racketval
Och sedan en standard365 gram
Och över 370 gram en tyngre racket

Vad ska jag välja? Vill jag ha en lätt eller tung?

Fördelarna med ett tungt racket är att du får en mer stabil träff och hjälper dig med kraft och fart i ditt offensiva spel. Jag tycker också att racketen känns stabilare och stabilare när man slår då det är mer massa bakom så om man missar bollen lite så känns det starkare i träffen.

Nackdelen med det tunga racket är att det blir svårare att manövrera mer vikt att röra sig och kan vara svårare att få till bollen rätt i tid så, fördelar i det offensiva spelet och kanske några nackdelar i defensiven.
Ett tungt racket är också något som sliter lite mer på armen och kan vara värt att tänka på om du redan känner någon typ av skada. Om vi tittar på lättare racket så är det tvärtom. Det är lättare. smidigare och lättare att manövrera lättare att hitta kontroll och precision

Men den svarar inte lika bra i smash eller andra skott du vill ha mer kraft så du kommer inte att få samma typ av kraft och hastighet med en lättare vikt mer för en defensiv spelare, bättre för din arm men allt handlar om vad du söker som padelspelare.

Vilken balans ska mitt racket ha?

Något som är förknippat ganska mycket med vikten är balansen med detta sagt hur balansen placeras i racketen det är ibland också kopplat till racketens form Rundform racket tenderar att vara topplätta, droppfromat tenderar att vara jämn balans Diamantform tenderar att vara huvudtung

Fördelar och nackdelar med detta, jag skulle säga att toppljusracketar är som att ha ett lättare racket i handen du får lite mer kontroll, bättre precision, lättare att manövrera och lite snällare mot armen men nackdelarna är att det pga bristande vikt i toppen är svårare att få kraft i ditt spel så racketen hjälper dig inte lika mycket i det offensiva spelet.

Du får dock mycket hjälp i försvarsspelet så helt enkelt mer kontroll om vi tittar på huvudtung balans när vikten ligger högre upp i racketen så kommer det hjälpa dig mycket i det offensiva spelet och du kommer få mycket vikt bakom bollen och hjälp med kraften.
Å andra sidan sliter det mer på armen, svårare i defensiven och, till exempel, känsla när man gör ett lobshot så bra val för den offensiva spelaren samtidigt är topplätta bättre för en mer kontrollspelare.

Sist har vi en jämn balans som ger oss något ur två världar så om du inte riktigt vet om du vill ha mer offensiv eller defensiv karaktär är till och med perfekt!

Vilken typ av material ska mitt racket vara gjort av?

Om vi går vidare och tittar på materialet som racketarna är gjorda av då finns det mycket att diskutera vi nämner bara vad vi tycker är viktigt när man ska välja ett nytt racket.
Det första är ramen, den är oftast inbyggd i antingen kolfiber eller glasfiber, och ibland är en kombination av både kolfiber styvare material och dyrare material medan glasfiber är lite mjukare och billigare att tillverka.

Jag tror att om man har mycket kolfiber så blir det stabilare och mer solid när man slår bollen, men samtidigt om man har glasfiber blir det mjukare så det beror helt enkelt på vad man är letar efter.

Vidare titta på träffytan det blir ännu tydligare med detta till material här är det också antingen glasfiber, kolfiber eller en kombination av dem båda.

Glasfiber

Om vi börjar med glas fiber, den är lite mjukare och du får en större sweetspot så att racketen är mer förlåtande överlag. Detta passar även spelare med armskador på grund av att det är mjukare så i så fall skulle jag titta på ett racket med glasfiberyta när man spelar. Med ett glasfiberracket i det långsamma tempot får du fortfarande en bra studs och knuff när du slår och om du inte har den naturliga kraften kommer racketen att hjälpa dig med farten. Detta beror på att det mjuka materialet lättare trycks in av bollen och skapar en trampolineffekt så med allt detta sagt är ett glasfiberracket ett bättre val för någon som är ny på padel eller bara vill ha ett mer förlåtande racket som hjälper dig lite mer i spelet
Det är dock värt att nämna att flera spelare på WPT leker också med det här materialet eftersom de tycker att känslan är bekvämare.

Kolfiber

Om vi tittar på kolfiber kan vi börja med att säga att de arbetar med olika typer av densiteter i kolfibern vanligtvis är 3K standard och m som menas med detta är att det är tre tusen kolfibertrådar per kvadratcentimeter.
Och det finns allt från 3K till 9K, 12K ,18K och så vidare.
Ju fler kolfibertrådar per kvadratcentimeter, brukar innebära ett styvare racket och dessutom dyrare att göra

Så vad gör kolfibern? Det gör racketen styvare vilket gör att det i det långsamma spelet blir mindre känsla av att bollen inte studsar från racketen så mycket och ger en extra känsla av kontroll det känns lite mer solid och ger mer precision.
Fördelen med detta är att om du kan pressa med fart själv är att du kommer att kunna få materialet att komprimeras och responsen från racketen blir kraftfull så om du är en bra spelare så skulle jag rekommendera om du inte har en armskada eller gillar den mjukare känslan att spela med ett kolfiberracket.

Material (Struktur)

När vi ändå pratar om anslagsytan kan det vara värt att nämna att det finns olika strukturer på ytan vissa märken har bara lite små taggar och kanske det vanligaste är att ha en sandpappersyta detta är något som borde ge en lite extra grepp om bollen så i många olika slag av slag får du lite extra grepp och beröring.

Material (Kärnan)

Om vi går vidare och tittar på kärnan i racketen. Du kan göra en jämförelse med glas- och kolfiber.

Styvare kärna tenderar att vara som en kolfiberyta det hjälper dig i det långsammare spelet med kontroll och inte så mycket fart men när du verkligen slår hårt svarar den riktigt bra en mjuk kärna ger dig en mer bekväm och mjukare respons och det hjälper också med hastigheten även om du inte har den naturliga kraften så om du ska ha ett förlåtande racket, välj ett rack med glasfiber och mjuk kärna men om du vill ha ett racket som ger dig de bästa förmågorna att kontrollera och ge mycket kraft titta sedan på en styvare kärna och kolfiberracket. Bästa sättet att veta är att prova olika racketar för att se vad som passar dig detta var det viktigaste.